Yolu Hıristiyan mezarlığına düşen optimist, mezar taşlarındaki haçları işaret ederek, "Ne kadar da güzel. Bakın, etrafta ne de çok 'artı' varmış." iyimserliğinde bulunmuş.
Kuzey Kore'nin geçtiğimiz pazartesi günü nükleer deneme gerçekleştirdiğini açıklamasıyla sarsılan tek kutuplu dünya düzeni, ilk şaşkınlığının ardından söz konusu tarihî gelişmeyi manipüle etme ya da en azından basit göstermek için etrafta 'artı'lar aramaya girişmiş durumda. Ortaya çıkan haberlere göre ABD, gerçekleştirilen ilk testlere bakarak söz konusu denemeyle ilgili atmosferde radyasyon sızıntısına rastlanmadığı görüşüne varmış.
Ne aksi... Lazım olduğunda bulunamıyormuş, demek. Irak'ı olmayan kitle imha silahları nedeniyle işgal ederek rutin şekilde günde yüz civarında insanın hayatını kaybettiği bir ortama çeviren karar mercileri, dört küsur şiddetinde bir depreme yol açan nükleer denemeyi yetersiz görüyor. Ayrıca, patlamanın ne kadarlık bir kilotona denk geldiği yönünde de birbiriyle çelişen rakamlar söz konusu. Fransa, pazartesi günü sabah saatlerinde meydana gelen yeraltı patlamasının 1 kilotona eşdeğerde olduğunu savunurken, komşu Rusya ise 5 bin ile 15 bin kilotonluk TNT gücündeki patlamanın gerçek bir nükleer deneme olduğu ısrarında.
Washington yönetimi de yarım asırdan beri bilinen bir gerçeği uzay bakış açısıyla iyice sulandırdı. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in medyaya dağıttığı dokümanlarda uzaydan ışıl ışıl parladığı görülen Güney Kore'nin aksine Kuzey Kore'nin gece karanlığında kaldığı görülüyor. Lakin, vatandaşları açlıktan ölen, Rusya, Çin ve Güney Kore'nin gönderdiği insani yardımlarla ayakta kalmaya çalışan bir ülkenin uzaya fiyakalı ışıklar saçamayacağı eskiden beri aşikardı. Rumsfeld, bu ülkenin uzaylıları bile acındıracak karanlığı için, "Eşim ve ailemin fotoğrafından sonra en çok sevdiğim resim bu." diyerek memnuniyetini dile getiriyormuş.
Yıllardan beri tecrid edilmesinin yanında bir de üstüne ısrarla gidilen bir ülkeden balistik füze ve atom bombasının dışında bir şeyler beklemenin mümkün olmadığı ortadaydı zaten. Daha önceleri 'şeytan üçgeni'nin içine aldığı Kuzey Kore'yi askerî güçle adam etme tehditleri savuran ABD'nin bu yöndeki görüşlerini giderek yumuşatması bekleniyor bundan böyle. Zira nükleer silahın ne olduğunu çok iyi bilen Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov, bu ülke için konuşulan yaptırımlardan söz edilirken askerî gücün ima dahi edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Kitleler halinde daha fazla insan öldüren mekanizmaların sayısı çoğaldı diye insan sevinemiyor; ancak artık her tarafta açıkça 'ah vah'larla tepki gören adaletsiz dünya düzeninin sarsılmasını sağlayacak güçlü bir öğe görevi görecek Kore'nin nükleer denemesi. Nükleer de tıpkı barut gibi bir görev görecek galiba. Uzun zamanlar önce uzun yıllar boyunca derebeyler vardı. Muhkem surlarla çevrili kale ve şatolarının içinde güvenli şekilde yaşıyordular. Barut ateşli silahlarda kullanılmaya başlanınca çağ değişimi yaşanmıştı.
Şimdiye kadar icat edilenlerin en tehlikelisi olan nükleer silahların kullanımı belki de Nagazaki ve Hiroşima ile sınırlı kalacak. Ancak bu silahın sağladığı siyasi nüfuz pek çok şeyi değiştirmeye muktedir. Artık tekel kırılmışa benziyor. Kuzey Kore'nin denemesi, nükleer silah edinme yarışını bundan böyle hızlandırarak 11 Eylül ile çığırından çıkan tek kutuplu dünya sisteminin şu ya da bu şekilde çökmesinde tarihî bir rol oynayacak.
[ Arşivle! ]
[ Yazdır! ]
[ Postala! ]
|