Bütün kavram ve kurumların küre ölçekli üretildiği ve tüketildiği bir zaman diliminde yaşıyoruz. O yüzden, küre ölçekli düşünemediğimiz, dolayısıyla bütün insanlığın sorunlarını kendi sorunlarımız bellemediğimiz sürece bu dünyaya dişe dokunur bir şeyler söyleyemeyiz.
Medeniyetler İttifakı olarak adlandırılan proje, şüphesiz, Türkiye'nin modern tarihi boyunca kendisini içinde bulduğu en önemli küresel projelerden biri. Daha önceleri geliştirdiğimiz, Karadeniz İşbirliği Projesi ile D-8 Projesi de bizim ürettiğimiz büyük küresel projelerdi.
Karadeniz İşbirliği Projesi, rahmetli Özal'ın “başını” yiyen projedir: Bu proje hâkim paradigma'yı olmasa bile hâkim paradigmanın hâkimiyetini sarsacak bir yönelime zemin hazırlayabilecek çapta bir projeydi: O yüzden, Özal'ın ipi çekildi ve Türkiye, büyük ekonomik ve siyasî krizlerle boğuşmak zorunda bırakıldı: Ekonomik krizler zincirinden önce, kültürel dokusu çözüldü, siyasî yapısı felçleşti: Altı ay ilâ bir yıl arasında değişen koalisyonlara mahkûm oldu Türkiye.
Türkiye, bu duruma tahammül edemez hâle gelince, küresel sistemin aktörlerine D-8 Projesi'yle cevap verdi: D-8 Projesi, paradigma-dışı oluşumların, dünya üzerinde yepyeni bir eksenin, önce ekonomik düzlemde, ardından siyasî, stratejik ve kültürel düzlemlerde önünü açabilecek bir proje/ydi. İşte Türkiye, bu projenin hayata geçirilmesinden sonradır ki, modern tarihinin iki büyük ekonomik kriziyle sarsıldı.
D-8 Projesi, Refahyol Hükümeti kurulur kurulmaz hazırlıkları başlayan ve projenin resmen kurulduğu hafta içinde hükümetin yıkıldığı bir projedir: 28 Şubat'ın en önemli nedeni, bu projedir: Ancak Türkiye'nin sivil-askerî bürokrasisi bu projenin kurulmasını tamamlanmasına kadar Refahyol hükümetini ayakta tutmuştur. Türkiye'deki laik sivil-askerî bürokrasi, bu tür esaslı, hele de paradigma-dışı projeler geliştirebilecek ufka da, zihin yapısına ve cesarete de sahip değildir. Bu nedenledir ki, Erbakan'ın böyle bir projeye öncülük etmesine “imkân ve zaman tanı/n/mış”tır. Özetle, D-8 Projesi, Türkiye'nin istediği zaman, küresel sistemi sarsabilecek, Batı yörüngesinin dışında yeni bir yörünge oluşturabilecek güce ve imkânlara sahip olduğunu gösteren tarihî bir çıkıştır. O yüzden, D-8 Projesi, Batılıları çok ürkütmüştür.
Medeniyetler ittifakı projesinin asıl kökeni burada gizlidir: Medeniyetler İttifakı, paradigma-dışı bir proje değildir; aksine paradigma-içinden üretilen ve paradigma-dışına çıkma ihtimali her zaman mevcut olan Türkiye gibi bir ülkenin paradigma-dışı arayışlara soyunmasını durdurmayı, frenlemeyi amaçlayan, esas itibariyle bir Amerikan projesidir. Projenin Türkiye'ye kazandırdığı en önemli şey, Türkiye'nin dünya tarihinin yapılmasında bir medeniyetin birincil temsilcisi olduğunun küresel ölçekte tescil ve teslim edilmesidir.
Bu proje, hiçbir medeniyet iddiaları ve rüyaları kalmayan ve sömürge kafasıyla hareket edilen laik entelijensiyaya Türkiye'nin gücünün nerede gizli olduğunun hatırlatılması bakımından çok önemli bir fenomendir. Ancak Türkiye'ye böyle bir ittifakta kilit rol verilmesi, Türkiye'nin paradigma-dşı küresel arayışlar yönelmesinin engellenmesi ve kendi medeniyet iddialarından vazgeçirilmesi kaygısını güdüyor.
Özetle, medeniyetle ittifakı projesi, dünyada çatışma ve işgalleri üreten küresel sistemin aktörlerinin, bizim sahip olduğumuz ama aslâ fark edemediğimiz güç ve imkânlarımızın hâkim küresel sistemin ömrünün uzatılmasında kullanılması ve bizim kendimize özgü bir medeniyet yürüyüşüne soyunmaya kalkışmamızın önlenmesi için geliştirilmiş “ısmarlama” bir projedir.
Bu projenin bize kaybettirecekleri, kazandıracaklarından fazladır: Bu proje, bizim yalnızca kaygan zeminlerde patinaj yapmamızı sağlayacak, bizim açımızdan ölümcül sonuçlar doğuracak netameli bir projedir. O yüzden müteyakkız olmamız; Türkiye'nin imkânlarının ve gücünün başkaları tarafından bizzat Türkiye'ye başkalarının lehine sonuçlar doğuracak şekilde kullanılmasına izin vermeMemiz; kendi imkân ve gücümüzün, adaletin, huzurun ve barışın hâkim olacağı yeni bir dünyanın kurulmasında bizzat bizim tarafımızdan kullanılmasının yollarını araştırmamız gerekiyor.
[ Arşivle! ]
[ Yazdır! ]
[ Postala! ]
|