İslam ülkelerinde Barbie bebek Batı değer sisteminin bir simgesi olarak görülmesine karşın Suriyede piyasaya sürülen Fulla bebek modeli müslüman kültürün bir parçası olarak algılanıyor ve bir marka olarak tercih ediliyor.
Fulla adlı 'Tesettürlü Müslüman Barbie' tüm Ortadoğu'da Barbie'nin yerini aldı. Fulla Bebek sadece bebeklerle sınırlı değil. 2003'te piyasaya giren Fulla, elbiseden çiklete, okul gereçlerinden bisiklete kadar birçok üründe marka haline gelmiş durumda.
İranlıların Sara'sı, Faslıların Osmanlı Sarayı'nda bir cariyeyi çağrıştıran Leyla'sı ve Michigan'lı bir firmanın Razanne'sinden sonra Suriyeli NewBoy Design Studio adlı firma da Fulla'yla müslüman Arap çocukların kalbini fethetti. Suriye'nin başkenti Şam'da faaliyet gösteren Newboy Design Studio şirketi tarafından tasarlanan Fulla bebek, Batılı Barbie bebeğin aksine; siyah saçlı, siyah gözlü, esmer ve başörtülü. Fulla ile verilen aksesuar ise, minyatür bir seccade. İslami değerlere göre beyaz bir başörtüsü ve uzun bir kaban giydirilen Fulla, adını; Lübnan, Suriye ve Filistin'de yetişen bir "Yasemin çiçeği" türünden alıyor.
Firmanın yöneticisi Favaz Abidin, "Ürünlerimiz ve reklamlarımız pozitif mesajlarla yüklü: Fullalar dürüst, sevgi dolu, şefkatli, ve anne-babalarına saygılı" diyor. Fulla yetkilileri, Barbie'nin erkek arkadaşı Ken'in benzerini üretmek yerine kızların özeneceği 'Doktor Fulla' ve 'Öğretmen Fulla' modellerini çıkarmaya hazırlanıyor.
Bir anda kendi ekonomisini oluşturan Fulla'nın piyasaya çıkışının ardından, bugünlerde Ortadoğu kentlerinin vitrinlerinde Fulla çikletleri, Fulla baskılı elbiseler ve hatta Fulla bisikletleri görmek mümkün hale geldi.
Kişi başına aylık gelirin 100 dolar olduğu Suriye'de bir Fulla bebeğin fiyatı 16 dolar. Ancak yüksek fiyatlarından yakınsalar da birçok aile çocuklarını okula Fulla marka eğitim gereçleriyle gönderiyor.
[ Arşivle! ]
[ Yazdır! ]
[ Postala! ]
|