Almanya'nın Köln şehrinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) düzenlediği panele katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, vatandaşlara hükümetin son icraatlarını anlattı ve durum değerlendirmesi yaptı.
DİTİB Konferans Salonu'ndaki panele DİTİB Genel Başkanı Rıdvan Çakır, Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Asım Temizgil ve 400'e yakın vatandaş katıldı.
DİTİB Genel Başkanı Rıdvan Çakır, konuşmasında, "Siz vatandaşlarımızı ve hükümetimizi karşı karşıya, göz göze, söz söze getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Devlet Bakanı Şahin, soru soran vatandaşların isimlerini not alarak, soruların bir kısmını cevapladı, bir kısmını da yetkili bakanlıklara ileteceğini belirtti.
Sorularda emeklilik, çifte vatandaşlık, oy kullanma hakları, izin yolculuğundaki sorunlar ile anadilde eğitim ve din dersi konuları ağırlıktaydı.
Sorunların kendi kuralları çerçevesinde çözüleceğini ifade eden Bakan Şahin, "Sizler AB'nin en güçlü ve kalabalık ülkesi olan Almanya'da yaşıyorsunuz. Sorunlarınızı çözmek için hükümet ve devlet olarak bizim de sorumluluklarımız var. Ancak sorunlar kendi kuralları çerçevesinde çözülür. Almanya bağımsız bir devlettir. Türkiye de aynı şekilde, biz iç işlerine karışamayız, karışmayız. Bunlar müzakere ederek, konuşarak yapılır. Yıkarak, dökerek değil" diye konuştu.
Fransa'daki şiddet olayları hakkında da "Hiçbir sorunun kırarak, dökerek, yakarak çözüldüğü görülmemiştir. Fransa'daki olaylardan Türkiye'nin çok üzüntü duyduğunu ifade etmek istiyorum" diyen Şahin, "Bu olayların bir an önce bitmesini diliyorum. Otobüs ve arabaları yakarak ne kendilerine yarar sağlayabilirler, ne de menfaat sağlayabilirler. Orada huzur ve saadetin sağlanmasını diliyorum" ifadesini kullandı. Devlet Bakanı Şahin, bu tip olayların Almanya'da da yaşanması konusunda da, "Vatandaşlarımızın bu tip yasadışı olaylar içerisinde olacaklarına ihtimal vermiyorum. Benim vatandaşım bunu düşünmez. Eğer otobüs ve araçlar yakılmışsa bunun bir provokasyon olduğunu sanıyorum. Bunları Türk ve Müslümanları zor durumda bırakmak için marjinal grupların yapabileceğine inanıyorum. Almanya hükümeti ve yetkililere olayların üzerine bu yönüyle de gitmelerini öneriyorum" dedi.
Kendisinden sonra milli takımın Almanya'ya gelmek için yola çıkacağını belirten Şahin, "Kaliteli bir takım oluşturdular. Skor tahmini yapamıyorum ama iyi bir skorla döneceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Şahin, hükümet olarak hedeflerinden birinin düşünce, fikir ve inanç özgürlüğünü genişletmek olduğunu ifade ederek, "Başlı başına küçültülmüş bir türban sorunumuz yoktur. Fikir, düşünce ve özgürlük çerçevesi içinde kendileri bu kılık kıyafet içinde rahat ediyorsa, bunun bir insanlık hakkı olduğu inancındayım. Ancak ülkeler kamu kurum ve kuruluşlarında görevlilerin kılık kıyafetleri konusunda düzenlemeler yapabilir. Bunlar bizim ülkemizde de vardır. Orada çalışacaklar bunlara uymak zorundadır" dedi. Üniversitelerde başörtüsü ile okuyup okunamayacağı konusunun Anayasa Mahkemesi önüne de geldiğini belirten Bakan Şahin, "Mahkeme, türban veya başörtüsüyle okunamayacağı yorumunu yaparak bir değerlendirme yapmıştır. Anayasa, Yüksek Mahkeme'nin aldığı kararın herkesi bağladığını söyler. Bazı çözümler zaman içinde olacaktır. Türkiye'nin başında ekonomik sıkıntılar var. Bunun önüne başkalarını getirerek gerginliğe yol açarız. Çözülmesi gerekenleri çözülemez hale getiririz. Verilen karar eleştirilebilir, farklı yorumlanabilir. Üniversitede okuyanlar oranın personeli değildir, oradan eğitim alanların kılık ve kıyafetine karışılmaması gerektiği düşüncesindeyim" şeklinde konuştu.
Bu arada Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, cuma namazı için gittiği Aachen DİTİB Yunus Emre Camii'nde Aziz Özmen adlı vatandaşın cenaze namazına katıldı. Bakan Şahin, namazın ardından cemaatin derdini dinledi ve Aachen'a yeni yapılması planlanan camiye çok sevindiğini ifade etti.
[ Arşivle! ]
[ Yazdır! ]
[ Postala! ]
|