İran, Suriye, Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelerden kadın sanatçıları Türkiye'de ilk kez bir araya getiren "Doğu'nun Kadınları/ İştarlar Kapımızda" adlı sanat festivali önceki gün başladı. Bir hafta sürecek festival, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda.
Ahmet Furkan Gümüş
Doğu'nun şair, yazar, müzisyen ve sinemacı kadınları İstanbul'da düzenlenecek olan Doğunun Kadınları Festivali'nde buluşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş'nin düzenlediği "Doğu'nun Kadınları/İştarlar Kapımızda" adlı sanat festivali önckei gün başladı. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki açılışta, Lübnanlı sanatçı Jahide Wehbe bir konser verdi. Zihinsel ve kültürel olarak Doğu'yu temsil eden kadın sanatçıları Türk sanatseverlerle buluşturmayı hedefleyen festival süresince konserler, film gösterimleri, paneller düzenlenecek, okuma ve söyleşiler yapılacak. İran, Suriye, Lübnan, Suudi Arabistan, Mısır ve Cezayir'den, aralarında yazar, şair, müzisyen ve sinemacıların bulunduğu 40 kadın 11-17 Haziran tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak olan 'Doğu'nun Kadınları' festivalinde bir arada. İstanbul'da bir araya gelen kadınlar arasında İranlı ünlü şair Furug Ferruhzad'ın şair kardeşi Puran Ferruhzad, Suudi Arabistan'ın ilk ve tek kadın yönetmeni Haifa Al Mansur, Birleşik Arap Emirlikleri'nden şair ve ressam Prenses Maysoon Al Saqr bulunuyor. Irak'tan ise yönetmen Maysoon Paçacı ve Arap basının yakından tanıdığı şair Amal Al Jubouri katılacağı bildirildi. Düzenlenecek etkinlik çerçevesinde, konserler, paneller, film gösterimleri, etüt çalışmaları ve sohbet toplantıları yapılacak. Şair Bejan Matur ve gazeteci Doğan Ertuğrul'un "Doğu'nun Kadınları /İştarlar Kapımızda" projesi, Doğulu kadın imgesini sorgulamayı amaçlıyor. "Doğu'nun Kadınları" adı altında düzenlenen etkinlikte Türkiye'den senarist Bejan Matur, Ayşe Şasa, yazar Nuray Mert, romancı Elif Şafak ve edebiyatçı-akademisyen Nazan Bekiroğlu katılıyor.
Doğulu kadın kültürünün buluşması
Türkiye'de ve batıda eksik ve yanlış bilinen "Doğulu kadın" imgesini sorgulayacak olan, gazeteci Doğan Ertuğrul ve şair Bejan Matur'un oluşturduğu "Doğunun Kadınları /İştarlar Kapımızda" projesi, ülkelerinde sinema, müzik ya da şiir ve edebiyat alanında çalışan kadınları içeriyor. Festivalde; konser, panel, film gösterimleri, etüt çalışmaları ve sohbet toplantıları yer alıyor. Projenin oluşmasındaki ana nedenlerden biri, "Doğulu kadın"ın tüm dünyada ya klişeleşmiş değerlendirmelerle ya da gelenekler altında ezilen, kimliği ve varlığı sorunlu kadınlar olarak algılanması. Kadınlar, eğitimsiz, folklorik ya da eğitim almış ama, kendi geleneği ve kimliğiyle hiç ilişkisi olmayan, hatta bunları reddeden modernist kadından ibaretmiş gibi görülüyor.
Matur: Doğulu kadın güçlüdür
Bejan Matur'un ifadesine göre Doğu'da güçlü bir kadın kültürü ve geleneği var. Sanatını kendi kimliğiyle, kimliğini de geleneği ve kültürüyle ilişkili gören bu kadın sanatçıları İstanbul'da sahneye çıkarmak istediğini söyleyen Matur, yedi günlük etkinlik süresince, "bugüne kadar yanlış tanıdığımız Doğu'yu ya da hiç tanımadığımız Doğulu kadını tanıyacağımızı" belirtiyor. Matur, birçok alanda olduğu gibi kadın konusunda da standart Batılı bir tanımlama yapmamızın yanlış olduğunu söylüyor. "Eğitim başta olmak üzere temel haklar konusunda bile büyük eksiklikler, hak ihlalleri olmasına rağmen, Doğu'da kendine özgü canlı, güçlü bir kadın kültürü ve algısı var." Doğu-Batı çatışması ya da medeniyet çatışması gibi kavramların kullanıldığı günümüzde, "Doğunun Kadınları" buluşmasının, kadınların dünü, bugünü ve geleceklerine ilişkin ipuçları vermesi bekleniyor. Özellikle kadın kültürünün tanınmasında önemli bir işlev yüklenecek olan proje, öncelikle kadın üzerinden kurulan Doğu-Batı karşıtlığını, belki de bu okumalar ve tanımalar sayesinde çözmeye çalışacak.
Festivale katılacak sanatçılar
Müzik: Arap Klasik müziğinin en önemli seslerinden olan ve birkaç ay önce Beyrut'un Hariri Meydanı'nda on binlerce kişiye konser veren Lübnanlı sanatçı Cahide Wehbe, geleneksel İran ve Horasan mistik müziğinin en önemli yorumcusu sayılan İranlı sanatçı Sima Bina, 20 yıldır dünyanın en önemli modern müzisyenleriyle çalışan İranlı etnik caz sanatçısı Sussan Deyhim ve Filistin geleneksel müziğinden yaptığı yorumlarla tüm Arap dünyası ve Avrupa'da büyük beğeni toplayan etnik caz sanatçısı Reem Kelani.
Sinema: Ancak özel gösterimlerde izlenebilen "Gölgesi Olmayan Kadınlar" filmiyle ülkesinde tartışmalar yaratan, Suudi Arabistan'ın ilk ve tek kadın yönetmeni Haifa Al Mansour, çocukken ayrıldığı ülkesine 35 yıl sonra Amerikan işgalinden sonra dönen bir sanatçının gözlemleri ve yaşadıklarını anlatan 'Harikalar Ülkesine Dönüş' filmiyle Iraklı sanatçı Maysoon Pachachi, gizemli İran sinemasının en yetkin örneklerinden olan iki filmiyle Rakshan Beni Etemad, Kahire'de yaşayan üç genç kızın hikayesini ironik bir dille anlatan 'En Güzel Zamanlar' filmiyle Hala Khalil. Ayrıca İran sinemasının en yetenekli oyuncusu sayılan Leila Khatami ve Arap dünyasının starı Raghda Nana.
Edebiyat-Şiir: Arap dünyasının en önemli yazarlarından Lübnanlı yazar Hoda Barakat, İranlı kadın yazarlar kuşağının önemli isimlerinden şair, kısa öykücü ve romancı Shiva Arastui, Körfez ülkelerinin kültürel birikimini sanatına yansıtan Maysoon Al Saqr, Ülkesinin cesaret ödülüne layık görülen tek kadın romancı Miral Al Tahawi ve 2001 Berlin Kitap Fuarının en iyi Arapça kitap ödülünün sahibi Iraklı şair Amal Al Jubouri.
++++++++++++
DOĞUNUN KADINLARI / İŞTARLAR KAPIMIZDA
FESTİVALİ
11 Haziran Cumartesi
19.00 AÇILIŞ KOKTEYLI
21.00 AÇILIŞ KONSERI- JAHIDE WEHBE
12 Haziran Pazar
14.00 AÇILIŞ PANELI: DOĞUNUN KADIN MIRASI
Katılımcılar:
Hoda Barakat, Shiva Arastui, Miral Al Tahawi,Nuray Mert, Yıldız Ramazanoğlu, Nuriye Akman, Arus Yumul, Bejan Matur
16.30 MÜZİK PANELİ :
Katılımcılar:SESLERİN BAŞLANGICI VE SONU
Sima Bina, Jahide Wehbe, Sussan Deyhim, Reem Kelani
Moderatör: Ulaş Özdemir
19.00 FİLM GÖSTERİMİ:
Other only Way / Women Without Shadow/ Haifa Al Mansour
c) 13 Haziran Pazartesi
14.00 SİNEMA PANELİ
Katılımcılar: AYNAYA YANSIYAN NE?
Haifa Al Mansour, Maysoon Pachcaci, Rahksan Beniatemed, Hala Al Khalil, Leyla Hatami
Moderatör:Alin Taşçıyan
21.00 KONSER: REEM KELANİ
14 Haziran Salı
14.00 FİLM GÖSTERİMİ :
Journey to İran / Return To The Land Of Wonders
Yönetmen Maysoon Pachaci ile söyleşi
16.30 FİLM GÖSTERİMİ: Most Beatiful Times
Yönetmen Hala Khalil'le söyleşi
15 Haziran Çarşamba
14.00 ŞIIR PANELI: ŞİİRSEL İMGELER VE KİMLİK
Katılımcılar:
Maysoon Saqr , Amal Al Jubouri, Lina Al Tibi, Shiva arasyui Moderatör:Bejan Matur
21.00 KONSER: SİMA BİNA
16 Haziran Perşembe
14.00 EDEBİYAT PANELİ
Katılımcılar: BİR ANLATICI OLARAK KADIN
Shiva Arastui, İman Humeydan Yunis, Miral Al Tahawi,
Moderatör:
Nuriye Akman
16.30 FİLM GÖSTERİMİ: Rakhsan Benietemad
17 Haziran Cuma
14.00 SÖYLEŞI: Iki Kadin Iki Miras: Furug Ferruhzad, Oum Kultum
Konuşmacilar: Meryem Horasani ve Wagde Al Hakim
17.00 FİLM GÖSTERİMİ
21.00 KAPANIŞ KONSERI: SUSAN DEYHIM
[ Arşivle! ]
[ Yazdır! ]
[ Postala! ]
|