Bu yıl 546.'sı düzenlenen "Akhisar Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri" ülke çapında yapılan en büyük festivallerden biri olmaya aday. Osmanlı'dan günümüze devam eden nadir kültür köprülerinden birini teşkil eden festivalin tarihi önemi büyük. Festivalin atfedildiği olay ise, eski toplumumuzun eğitime ne kadar önem verdiğini gösteren ibretli bir vakıa.
Ahmet Furkan Gümüş
Bursa'ya tahsil görmek için giden Akhisarlı bir delikanlıyı (Mecdüddîn-i İsa: Şeyh İsa) karşılamak için şehrin hemen dışında (Çağlak Mevkii) toplanan ahali, farkında olmadan güzel bir geleneği de başlatmış. Bu olay Akhisarlılar'a artık nasıl bir his verdiyse, her yıl aynı yerde toplanmaya ve olayı kutlamaya devam etmişler. İşte o gün bu gündür Çağlak, bir toplanma yeri, bir görüşme ve kaynaşma vesilesi olmuş. Bir çok ilde ve ilçede, hatta beldelerimizde şenlikler, festivaller yapılıyor. Akhisar Çağlak Festivali de bu güne kadar bunlardan biriydi. Ama bu yıl, özellikle kültür ve sanat çevrelerinin dikkatini çekecek biçimde form ve içerik değiştirdi Çağlak Festivali. Yeni belediye başkanı Salih Hızlı, Çağlak Festivali'ni, pop şarkıcılarıyla kotarılan sıradan bir şenlik olmaktan kurtarmak için kolları sıvadı ve dört başı mamur bir uluslar arası kültür festivaline dönüştürdü. Böylece diğer festivallere de örnek olacak biçimde içi dolu, nitelikli bir program oluşturuldu. Gelecek konuklar ona göre seçildi. Kültür, sanat, düşünce ve gösteri dünyasının önemli isimleri ilçede ağırlandı. Halk, ilçeye gelen heyecan verici ve önemli isimleri birbiri ardından görmekten memnun kaldı. Akhisarlılar kendileri için yapılmış büyük ve modern kültür merkezinde her gün bambaşka heyecanlarla karşılaştı.
Boşnaklardan festivale büyük ilgi
Festivalin ilgi çekici konukları oldu. Bosna'nın yetiştirdiği ve dünyaca ünlü sinemacı-şair, merhum Aliya İzzetbegoviç'in yakın arkadaşı Abdullah Sidran, Bosna'nın ünlü sinema yönetmeni ve savaş sırasındaki belediye başkanının oğlu olan Nihad Kresevlyakoviç, Bosna'nın ünlü yazarı ve entelektüeli Amina Sljack Jesenkoviç, Bosna'nın dünyaca ünlü entelektüeli ve yine merhum Aliya İzzetbegoviç'in hapishane arkadaşı Cemalettin Latiç, Bosna'nın en ünlü müzisyeni Leyla Jusic ve ekibi Akhisar'daydılar. Türkiye'den ise yazar Haşmet Babaoğlu, ressam Çerkes Karadağ, şairler Hilmi Yavuz, İbrahim Tenekeci, Haydar Ergülen, Orhan Alkaya, Ahmet Murat Özel, Çocuk edebiyatının Türkiye'de önde gelen isimleri Ali Burhan Eren, Salih Zengin ve Mevlana İdris, yazar Hakan Albayrak, Müzik grubuyla büyük bir kitle konseri veren "Düş Sokağı Sakini" Murat Çelik, Mehmet Bekaroğlu, Erol Göka, Abdurrahman Arslan, Hayrettin Kara, Yusuf Kaplan, Balkan Naci İslimyeli, sinemacı Hüseyin Kuzu, oyuncu Sinan Albayrak, şu ana kadar festivale katılanlar arasında. Abdullah Sidran'ın dünyaca ünlü filmi "Kusursuz Çember"in gösterimi ve hemen sonra Sidran'ın konuşması, Akhisarlılar için belki de kolay kolay tekrarlanamayacak bir hatıra oldu. Ayrıca Türkiye'nin bu yıl sinemadaki yüz akı olan 'Karpuz kabuğundan Gemiler Yapmak" filmi de büyük bir jest oldu onlar için.
Yavuz Turgul-Şener Şen ikilisinin önemli başarıları olan "Eşkıya" ve "Gönül Yarası" filmleri, diğer bütün filmler gibi sinema kalitesiyle festivalde gösterildi. Ayrıca Derviş Zaim'in "Tabutta Rövaşeta" filmi de bu kapsamda gösterildi. Ayrıca festivalin ikinci büyük şiir hamlesi olarak Sina Akyol, Cezmi Ersöz, Süreyya Berfe şiirleriyle ve söyleşi programlarıyla festivali zenginleştirdiler.. Ayrıca bir "Çağlak" mevkiinde bir piknik programı ve satranç turnuvasının da gerçekleştirildiği festival, Yıldız Kenter'in "Hep Aşk Vardı" adlı oyunuyla, anlamlı bir final yaşadı. On günlük festival, kardeşlik duyguları içinde sona erdi.
[ Arşivle! ]
[ Yazdır! ]
[ Postala! ]
|